IT-turvarisk ja Mitnicki valem (14. nädal)

Mina arvan, et üheks suurimaks IT-turvariskiks on midagi, mis pole seotud otseselt arvutitega, aga see on sellegipoolest turvarisk - see on inimeste enda poolt interneti pandud info ja pildid.

See on turvariskiks, kuna kogu internetti pandud info järgi on võimalik üsna lihtsa vaevaga leida inimese kohta tema isiklikke andmeid - näiteks milline ta välja näeb, kus ta elab, mis koolis/tööl ta käib jms. Selle infoga on võimalik inimest doxxida või imiteerida teda võrgus. Keegi ei tahaks, et mingid internetikaagid saaks teada kus nad täpselt elavad (eriti kui neil on teatud kuulsus, eriti kurikuulsus), sest see võib olla füüsiliseks ohuks. 

Kuigi õnneks 99% inimestel pole sooja ega külma kellegi aadressist või milline keegi on, siis sellegipoolest peab olema ettevaatlik mida internetis jagada. Mõned inimesed postitavad oma iga mõtte twitterisse, ja kui natuke süüvida, on võimalik mõne sellise inimese twitteri feedist välja lugeda pool tema elulugu. 

Mitnicki valemist oleks selle maandamiseks vaja kõige enam koolitust ja reeglite teadmist, sest tehnoloogia (tarkvara) on üsna lollikindel (sotsiaalmeedias vähemalt). Interneti kohta on öeldud, et mis interneti postitatakse, jääb internetti. Seepärast tuleb tõesti ettevaatlik olla internetti postitades (pean seda ka endale aeg-ajalt meelde tuletama).


Isikliku info postitamine


Pildi allikas: https://removepersonalinformation.com/wp-content/uploads/2019/03/Remove-Personal-Information-From-The-Internet-in-2019.jpg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-eetikakoodeks suurfirmas (15. nädal)

Üks tarkvara arenedusmudel ja üks tarkvara ärimudel (11. nädal)