Üks tarkvara arenedusmudel ja üks tarkvara ärimudel (11. nädal)

Scrum meetod on (tarkvara)arendusmudel, mis võimaldab tõhusat koostööd meeskondade vahel, kes töötavad keeruliste projektide ja toodete kallal. Peamiselt on see koosolekute, rollide ja tööriistade kogum, mis aitab meeskondadel oma töökoormust paremini struktureerida ja hallata. Scrum metoodika on sprindi-põhine projektihaldussüsteem ja kuulub mingil määral ka agiilse metoodika alla. Agiiline ehk kiirjuhtimine on protsess, mis võimaldab meeskonnal projekti tõhusamalt juhtida, jagades selle mitmeks etapiks, millest igaüks võimaldab järjepidevat koostööd sidusrühmadega, et edendada pidevaid täiustusi igas etapis. Erinevused agiilse ja scrumi vahel on:

  • scrum on rohkem jäik, samas kui agiilne on rohkem paindlikum
  • agiilises on juhtidel oluline roll, samas kui scrumis on isefunktsioneeriv tiim
  • agiilses on rohkem näost näkku kohtumisi, samas kui scrumis on igapäevased kohtumised, kus arutatakse tehtud progressi üle
  • agiiline on mõeldud olema lihtne, kuid scrum on rohkem eksperimentaalne ja innovatiivne

Firma mis kasutab scrum meetinguid tarkvara loomisel on nt Bandai Namco, mida ma nägin selles videos: https://youtu.be/e_TxH59MclA?t=551. Seal vaatavad nad iga päev 30 minuti jooksul üle asju mida nad eelmisel päeval programmeerisid, mida täna tuleb teha, ja jagavad ja arutavad tulevikuprobleemide üle.

Üks ärivara müümise viise on võimalik sellise ärimudeliga, mille nimi on 'Tarkvara kui teenus', ehk inglise keeles "Software as a service". SaaS on kolmanda osapoole rakendus mis on saadaval üle interneti. Seda võib pidada pilvearvutussüsteemide osaks. Sellist ärimudelid kasutavad mitmed suured teenused, nagu nt dropbox/mediafire/google drive ja ka teised google Workspace teenused, Microsoft 365, mõned Adobe tooted, Netflix, Shopify, Zoom jpt. Mitmeid neist iseloomustab kuutasu olemasolu, aga algselt on enamusel olemas võimalus seda tasuta kasutada või vähemalt tasuta proovida. Samas mõned SaaS teenused pole tavalistele tarbijatele, vaid need on mõeldud pakkuma tuge ja infrastruktuuri olemasolevatele või alustavatele firmadele, pakkudes oma teenust nt kliendi suhete haldamiseks (Salesforce ja HubSpot), ärihaldamiseks igas äriprotsessis (Oracle, Acumatica) või projektihalduseks (Jira ja Proworkflow).

Microsoft 365 on üks peamine SaaS teenus, mille reklaamiga olen ise kokku puutunud ja mida Microsoft mulle müüa üritab. Osta Word, Powerpoint ja Excel ametlikult mõnest elektroonikapoest ise on väga kallis, aga vaja läheb neid tihti, nii et Microsoft ongi välja pakkunud lahenduse Microsoft 365. Selle ostes ei saa sa tõendit et sa omad seda, vaid saad lihtsalt litsentsi selle kasutamiseks (põhimõtteliselt rentimine). Microsoft 365 annab kasutuse kõigile Microsofti (enamasti kontrori)programmidele ja ka nende pilveteenusele, kuhu on võimalik back-upida arvutist kõik oma failid ja andmed ning mis võimaldab ka sünkroniseerida erinevaid sätteid ja rakendusi erinevate seadmete vahel. Kuigi tavaliselt saab seda proovida ühe kuu tasuta, siis Taltechi õpilasena on mul õigus seda tasuta kasutada ilmselt nii kaua kui ma õpilane olen. Tore seegi! :)


Allikad: https://www.businessnewsdaily.com/4987-what-is-agile-scrum-methodology.html; https://youtu.be/4oQjPlS2gSg; https://spdload.com/blog/what-is-saas-product/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-eetikakoodeks suurfirmas (15. nädal)

IT-turvarisk ja Mitnicki valem (14. nädal)