Kaks tuntud IT-juhti (9. nädal)

 Steve Jobs


Ma arvan et seda meest ei ole vaja kellelegi tutvustada, sest kõik on temast kuulnud. Sellegipoolest - Steve Jobsi kirjeldatakse kui revolutsionäärina, kes lõi Apple'i firma ja kõik erinevad "i"-produktid, nagu iPhone, iPad ja iPod, ning alustas kusjuures ka Pixari. Steve Jobs oli karismaatiline juht, ja samas ka visionäär. Ta suutis muuta avalikkuse arvamust nutitelefonidest ja kuidas neid kasutatakse. Samuti nähti Jobsi kui loomingulise inimesena ja hea disaininägemusega, mis on põhjus miks Apple'i tooted nägid (näevad) välja sellised nagu nad näevad. Ikooniline disain väljendus ka Jobsi riietuses - ta kandis alati musta pikkade varrukatega särki, teksasid ja tosse, mis oli tema teadlik valik, sest ta tahtis et tema avalik imidž oleks selline. Teda kirjeldatakse ka kui perfektsionistina, kes tahtis et asjad oleksid täiuslikud. Apple'i insenerid nägid väidetavalt palju vaeva, et luua sellise disainiga tooted nagu Jobs tahtis. Juhi omadusi vaadates, ta oli suurepärane kogu firma juht, oli arengumootoriks ja ilmselt ka mentor või juhendaja mõnele. Tehnilisest poolest Jobs jagas ka matsu, aga Apple'i algusaastatel oli Steve Wozniak see, kes tegi ära kogu raske töö.

Steve Jobs'i ikooniline outfit


Linus Torvalds


Kui vaadata Torvaldsit, Linuxi (ja Giti) loojat, rääkimas või kõnelemas ei anna ta välja võimsa juhi energiat. Ta ei ole peaegu üldse karismaatiline ja nagu ta ise ütles, ta pole sotsiaalne inimene, vaid talle meeldib tööd teha üksinda. Kuid nagu ühes ITSPEA Nabble'i foorumi teemas tõstatud küsimus, et kas juht peab olema karismaatiline et olla hea juht, siis ma arvan Torvalds läheb selle kategooria alla, et ei pea olema karismaatiline ja sotsiaalne, et olla hea juht. Tal on kindlalt väga tugevad teadmised operatsioonisüsteemide maailmast ja ta (ilmselt) teab mida ta teeb. Ja kuna ta on Linuxi looja, siis ta on naturaalselt selle arenduse juhi kandidaadiks. Ta on kindlasti mitmetele mentori rollis, aga samas teeb ka ise väga aktiivselt arendust (vaadates tema githubi ajalugu), sest talle meeldib programmeerida. Nii et teda võib pidada väga aktiivseks juhiks. Ma arvan et teda ei saaks pidada otseselt ülemuseks, sest tegu ei ole firmas töötava juhiga, kelle eesmärgiks on võimalikult palju raha teenida, vaid ta on lihtsalt mitmete vabavaralisete projektide juhiks.

"Linux World Headquarters", Torvalds enda standing desk-i juures


Allikad: https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2018/07/10/eight-influential-tech-leaders-making-a-difference/?sh=2af643d8476a, https://www.youtube.com/watch?v=s4pVFLUlx8g, https://www.youtube.com/watch?v=o8NPllzkFhE, https://github.com/torvalds, https://i.pinimg.com/originals/c3/96/ce/c396ceb22fbff5c37d6bb37ae83aec13.jpg, https://miro.medium.com/max/1400/1*lEX-oCv0yLOnEWrHPlO4KA.png

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-eetikakoodeks suurfirmas (15. nädal)

IT-turvarisk ja Mitnicki valem (14. nädal)

Üks tarkvara arenedusmudel ja üks tarkvara ärimudel (11. nädal)